Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Έρχεται νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις και επιδόματα



Θεωρείται βέβαιη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
Περικοπές στις υψηλές συντάξεις, αυξήσεις εισφορών και αναπροσαρμογή επιδομάτων αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιβάλλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου η οποία θα εφαρμοσθεί κλιμακωτά. Πρόσθετη ειδική εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν και ασφαλισμένοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας εθελουσίας εξόδου και είναι κάτω από 60 ετών.
Εξετάζεται επίσης η μείωση του εφάπαξ τουλάχιστον κατά 10% αλλά από τις αρχές του 2012 και μετά από επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους φορέων που αντιμετωπίζουν ελλείμματα.

Το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιβολή πλαφόν στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700, ενώ επιταχύνεται η διασταύρωση των στοιχείων επικουρικών και αναπηρικών συντάξεων ώστε να εντοπισθούν ασφαλισμένοι που λαμβάνουν συντάξεις πάνω από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ακόμη αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (υπέρ του ΟΑΕΔ) κατά 1% στον ιδιωτικό τομέα η οποία θα επιμερισθεί κατά 0,5% στον εργοδότη και 0,5% στον εργαζόμενο. Εισφορά Αλληλεγγύης εξετάζεται και για το Δημόσιο τομέα αλλά μικρότερη ως προς τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Αποφασίστηκαν ακόμη μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Προωθείται μεταξύ άλλων, η ενημέρωση της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η πιστοποίηση και έλεγχος της συνταγογράφησης, η εισαγωγή ενιαίας τιμής των φαρμάκων για τα όλα τα Ταμεία, νέα τιμολογιακή πολιτική, ενώ θα υπάρξει ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και δημοσίων νοσοκομείων.
Συγκροτείται επίσης ενιαίος κανονισμός για την παροχή επιδομάτων υγείας, ενώ θεσμοθετείται η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων.
newsbeast.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...