Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Η ιστορία της Τυπογραφίας


Photo © crazy4art
Η τυπογραφία είναι η τέχνη της μορφοποίησης και αναπαραγωγής γραπτού κειμένου, σχεδίου ή εικόνας με την χρήσιμοποίηση πιεστηρίου και μελάνης. Εφευρέθηκε από τον Γουτεμβέργιο, ο οποίος το 1455 μ.Χ. τύπωσε το πρώτο πετυχημένο τεχνικά βιβλίο του, τη Βίβλο. Πριν από την μηχανική αναπαραγωγή, δηλαδή την τυπογραφία, υπήρχαν διάφορες μεθόδοι, από τα αρχαία χρόνια ακόμη.
Μία από τις μεθόδους αυτές ήταν οι σφραγίδες, ξύλινες, λίθινες ή κεραμικές. Τα πρώτα κινητά στοιχεία εκτύπωσης εφευρέθηκαν από τους Κινέζους. Το χαρτί φυσικά ως μέσο αποτύπωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Εφευρέθηκε από τους Κινέζους τον 2 μ.Χ. αιώνα περίπου και από εκεί περνώντας από μία διαδρομή Μογγολία, Ινδία, Περσία περνάει στους Άραβες οι οποίοι και τελικά την εισάγουν στην Ευρώπη. Από τον 13 αιώνα η χρήση του είναι διαδεδομένη και τα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού γεγονός.
Στις αρχές του 19ου αιώνα αρχίζει να αυτοματοποιήται η μέχρι τότε χειροκίνητη μηχανή. Αυτόματα συστήματα πίεσης καθώς και μελανώματος της πλάκας αλλά και πολλές άλλες αλλαγές κάνουν τις μεθόδους της τυπογραφίας πιο αποδοτικές. Το πρώτο κυλινδρικό πιεστήριο κατασκευάζεται στα μισά του 19ου αιώνα. Η εξέλιξη της είναι γεγονός.
Το πρώτο ελληνικό βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Γραμματική, του Κ. Λάσκαρη στο Μιλάνο το 1476. Το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο ιδρύθηκε στη Βενετία το 1506 και μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδος όλα τα βιβλία τυπώνονταν εκτός Ελλάδος. Μετά το 1821 πολλά τυπογραφεία ιδρύονται σε πολλές πόλεις. Επίσης οργανώθηκε και επίσημα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος ξεκινώντας να τυπώνεται η εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Πηγή: www.typografia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...