Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Σοκ από τις αποκαλύψεις για τα στημένα



http://img.protothema.gr/9F47D6572714D70BA1CE430C2C08459C.jpg
 
Μορφή χιονοστιβάδας  παίρνουν τα γεγονότα  στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά αποκάλυψη του σκανδάλου  με στημένα παιχνίδια και τη σύλληψη 10  ατόμων οι οποίοι κρατούνται στη ΓΑΔΑ και έχουν πάρει προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.protothema.gr θα υπάρξει και άλλο πόρισμα με νέους κατηγορούμενους.

Εκτός από το ποινικό κομμάτι  της υπόθεσης θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις και  όσον αφορά τις ομάδες και τα πρωταθλήματα. Ειδικότερα ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας, κος Φάκος έκανε παρέμβαση και ζήτησε να του αποσταλεί όλη η δικογραφία που αριθμεί 98.000 σελίδες προκείμενου να προχωρήσει σε διώξεις ενώ θα υπάρξουν και αποφάσεις που άνθρωποι του χώρου χαρακτηρίζουν σαν ΣΟΚ.

Εφόσον υπάρξουν  αποδείξεις και δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα εκ των οποίων τα σοβαρότερα  όπως δωροδοκία παράνομος στοιχηματισμός παραγράφονται τρία χρόνια μετά την τέλεσή τους, τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα δούμε  υποβιβασμούς, ανακατατάξεις στη βαθμολογία, ανακατανομή των ευρωπαϊκών εισιτήριων και όχι μόνον.

Στην περίπτωση  αυτή οι αρμόδιες αρχές θα κληθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό και να αποφασίσουν το ποιες ομάδες-αφού εμπλέκονται πολλές-θα αγωνίζονται σε ποια κατηγορία και αν θα συμμετέχουν ορισμένες εξ αυτών στην Ευρώπη, όπως και η διεξαγωγή των πλέι οφ και πλέι άουτ.

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα της σεζόν 2011 - 2012! Αυτό αποκάλυψε ο ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Αναλυτικά ο κ. Μπιτσαξής τόνισε: «Μελετάμε με μεγάλη προσοχή αν υπάρχουν προϋποθέσεις και κάτω από ποιες μπορεί να διεξαχθούν αγώνες. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο αυτή τη στιγμή. Θα μελετήσουμε μέχρι την 25η Αυγούστου αν υπάρχουν προϋποθέσεις να γίνουν πρωταθλήματα. Όλα είναι πιθανά». Σχετικά με τις αποκαλύψεις για τα «στημένα» παιχνίδια και τις συλλήψεις μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου, τόνισε: «Δεν έχουμε δει ακόμη όλο το έργο. Θα συνεχίζεται για πολύ καιρό» και πρόσθεσε: «Ο δρόμος έχει ανοίξει και δεν έχει επιστροφή».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δώσει σαφή εντολή να φθάσει η υπόθεση μέχρι τέλους και να προχωρήσει η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό επεσήμανε τόσο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αλλά και ο Υφυπουργός αρμόδιος  για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Παρέμβαση Πιλάβιου
Να πέσει το βάρος πάνω στα ποινικά αδικήματα  που υπάρχουν στο θέμα του και  μπορούν να επισύρουν μέχρι και  ισόβια κάθειρξη, ζήτησε ο Σοφοκλής Πιλάβιος ερωτηθείς για τον διάλογο που είχε με τον Αχιλλέα Μπέο. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ επιφυλάχθηκε να λάβει τις όποιες αποφάσεις για την εμπλοκή του Γιώργου Γεωργιάδη από την Δευτέρα.

«Υπάρχουν ποινικά αδικήματα μέχρι και το βαθμό της ισοβίου κάθειρξης, ας ασχοληθούμε λίγο με αυτά τα θέματα. Μιλάω με όλους τους παράγοντες και όλοι έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο. Από την απάντηση που του δίνω είδατε ότι δεν δέχομαι υπόδειξη. Αν θέλετε να πείτε κάτι για μένα πείτε το, αλλά ας δούμε στην μεγάλη εικόνα».

Ερωτηθείς για το αν αυτή θεωρεί ότι είναι η τελευταία ευκαιρία κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ. Πιλάβιος, απάντησε: «Η ζωή συνεχίζεται, δεν μπορώ να πω ότι είναι τελευταία ευκαιρία, εδώ είμαστε όλοι για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο».

Σε ότι αφορά το θέμα των αδειοδοτήσεων, ο πρόεδρος της ΕΠΟ  ανακοίνωσε ότι πρόταση της ΟΥΕΦΑ αλλά και δική του είναι να μην ισχύσουν τα κριτήρια αδειοδότησης για την Β΄ Εθνική και να υπάρξει περίοδος προσαρμογής. Κάτι που σημαίνει ότι με μία τροποποίηση της προκήρυξης του πρωταθληματος της Β΄ Εθνικής τα πλέι οφ θα ξεκινήσουν κανονικά με την συμμετοχή του ΟΦΗ και των Τρικάλων που αρχικά δεν είχαν αδειδοτοτηθεί.

Με ενδιαφέρον αναμένεται πέραν της ΕΠΟ και  η αντίδραση της Σούπερ Λίγκας, αλλά και της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.

Τη Δευτέρα θα απολογηθούν στον ανακριτή οι δέκα που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Τότε θα αποφασιστεί αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για τις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν.

Είναι οι Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος Καβάλας), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος Ηλιούπολης), Νίκος Χάλκος (πρώην πρόεδρος Ηλιούπολης), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Θανάσης Ντότσης (μάνατζερ ομάδας), Ανδρέας Δημόπουλος (μπουκ), Βασίλης Καρακούλιας (μπουκ) και Νίκος Ζαμάνης (επιχειρηματίας).

Οι πέντε που αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης είναι οι Μάκης Ψωμιάδης (ισχυρός άνδρας Καβάλας), Γιάννης Παπακώστας (προπονητής), Μιχάλης Νικολόπουλος του Παναγιώτη (ποδοσφαιριστης και κάτοικος Θεσσαλονίκης), Γιάννης Παπαδόπουλος του Στυλιανού (υπάλληλος ΕΠΟ και κάτοικος Βύρωνα) και Βασίλης Γεωρτσιάκος του Στυλιανού (μπουκ και κάτοικος Βύρωνα).

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για «ελαφρότερα» αδικήματα θα κληθούν απευθείας από τον ανακριτή, αφού για την ώρα δεν έχει στοιχειοθετηθεί σε βάρος τους κάποιο αδίκημα που καθιστά αναγκαία τη σύλληψή τους.

Μαρινάκης: «Η υπόθεση των "στημένων" δεν μας αφορά»

Τις κατηγορίες από διάφορα ΜΜΕ για συσχετισμό του με το σκάνδαλο των "στημένων" αγώνων σχολίασε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Ολυμπιακού, Λιούμπομιρ Φέισα. Ο πρόεδρος των "ερυθρολεύκων" τόνισε ότι η υπόθεση δεν αφορά και δεν αγγίζει τους πρωταθλητές, ενώ έκανε λόγο για «πόλεμο λάσπης από επικοινωνιακά κέντρα».

«Η υπόθεση των "στημένων" αγώνων, ούτε μας αφορά, ούτε μας αγγίζει. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει το οποιοδήποτε αδίκημα. Τα ίδια επικοινωνιακά κέντρα που ξεκίνησαν τον πόλεμο λάσπης το Φλεβάρη, συνεχίζουν και τώρα. Δεν επηρεαζόμαστε από την επικαιρότητα και αυτά που ακούμε», τόνισε ο Μαρινάκης.

Στο μεταξύ, στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκε νωρίτερα ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται σε αυτά που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εισαγγελία. Ο διεθνής αμυντικός, που υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, συνομίλησε με το νομικό επιτελείο και τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Μώραλη, αλλά δεν έκανε δηλώσεις.
 
http://www.protothema.gr/sports/article/?aid=130064

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...